Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΑΡ


Η συνέντευξη δόθηκε από την Πρόεδρο και νόμιμη εκπρόσωπο της  
οργάνωσης τον Σεμπέμβριο  του 2012 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΚΑΡ.(Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό) 

H Τίνα Τόρρονεν είναι απο την Φινλανδία. Έχει ιδρύσει την οργάνωση «Πύλη Ελευθερίας» που έχει βασικό στόχο την στήριξη των οικογενειών και την επανένταξη των ανηλίκων.

1.       Πότε ήρθες στην Ελλάδα και πως εξελίχθηκε η ζωή σου εδώ.
Ήρθα το 1991 σε μια εποχή που δεν αντιμετωπίζαμε οι υπήκοοι των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών ρατσιστικές συμπεριφορές. Με την πάροδο των χρόνων όμως οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν με αποτέλεσμα να μας αντιμετωπίζουν όπως και όλους τους υπόλοιπους μετανάστες. Αυτό ήταν ένα έναυσμα που με οδήγησε να συνειδητοποιήσω πως μετά από τόσα χρόνια, και ενώ έχω πλήρως ενσωματωθεί κοινωνικά και οικονομικά, μια μερίδα να με αντιμετωπίζει ως παρείσακτη.
2.       Ποιά ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τα δικαιώματα των φυλακισμένων και των συγγενών τους;
Η εμπλοκή μου ως σύντροφος αλλοδαπού κρατούμενου άλλαξε ριζικά την ζωή μου. Σύρθηκα στην ΓΑΔΑ ως κοινός εγκληματίας και η επαγγελματική μου καριέρα καταστράφηκε. Απαλλάχθηκα από κάθε κατηγορία ομόφωνα αλλά ο σύντροφός μου καταδικάστηκε. Η εμπειρία αυτή μου δημιούργησε  έντονο ψυχολογικό στρες. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ την απώλεια του συντρόφου μου και τις σχέσεις μου μαζί του. Προσπαθώντας να βρω βοήθεια διαπίστωσα ότι  στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή που να ασχολείται γενικότερα με θέματα ψυχοκοινωνικής στήριξης του οικείου περιβάλλοντος. Συγχρόνως αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα κοινωνιολογίας.
3.       Ποια ανάγκη σας οδήγησε να δημιουργήσετε την «Πύλη Ελευθερίας»;
Μη βρίσκοντας δομές που να με ικανοποιούν σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να γίνω εγώ η κινητήρια δύναμη και να δημιουργήσω ένα πυρήνα δράσης. Μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να ενταχθώ σε άλλες ΜΚΟ αποφάσισα να ιδρύσω μια ΜΚΟ που οι δράσεις της να αφορούν κατά κύριο λόγο  θέματα φυλακών αλλά και γενικότερα δράσεις ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.  Στην προσπάθεια αυτή με στήριξε το δεύτερο μέλος την οργάνωσης  η οποία έχει  δραστηριοποιηθεί επί σειρά ετών με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και με πολύχρονη θητεία σε διοικητική θέση στο «Ανοιχτό Πολυϊατρείο» των Γιατρών του Κόσμου και στην συνέχεια ανέλαβε την Διεύθυνση Διοικητικού στη «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Και έτσι προέκυψε η «Πύλη Ελευθερίας».
4.       Ποιοι οι σκοποί και οι δράσεις της «Πύλης της Ελευθερίας»;

Ενδιαφερόμαστε να αναδείξουμε τα οξύτατα προβλήματα που προκύπτουν από την φυλάκιση ενός μέλους της οικογένειας και να συμβάλλουμε στην μείωση των βλαβών. Ειδικά τα ανήλικα μέλη της αδυνατούν να καταλάβουν και να διαχειριστούν την απώλεια. Εκεί επεμβαίνουμε και  αναλαμβάνουμε τη δημιουργία ομάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης και αυτοβοήθειας. Σκοπός μας είναι να δώσουμε  μια νέα πνοή και μια άλλη οπτική θέαση της «νέας ζωής» από εκείνη της ντροπής, της απομόνωσης, του στιγματισμού και  της παραίτησης από την έννοια της ενωμένης οικογένειας. Μια άλλη δράση είναι η υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν την επανένταξη των ανήλικων παραβατών. Στην δημιουργία των ομάδων «ομότιμης υποστήριξης» καταλυτικό ρόλο θα έχουν άτομα που έχουν πλέον επανενταχθεί πλήρως κοινωνικά και παράλληλα γνωρίζουν τα προβλήματα εκ των έσω.  Όχι σαν ένας ακόμα ειδικός αλλά ως παθών που έχει περάσει την πύλη της πραγματικής ελευθερίας. Μέλημα μας είναι επίσης η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των σωφρονιστικών υπάλληλων ώστε να λειτουργήσουν ως γέφυρα στην ομαλή επαφή του κρατούμενου με το οικείο περιβάλλον. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή ειδικών επιστημόνων στην διεξαγωγή ερευνών και στατιστικών στοιχείων καθώς και παρεμβάσεων με προτάσεις.
5.       Ποια είναι η σχέση σου με την κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό";
Ως οργάνωση θα είμαστε συμπαραστάτες σε οποιαδήποτε κίνηση ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσιστικής εκδήλωσης. Μας αφορά όλους είτε είμαστε αλλοδαποί είτε όχι. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου