Ρrojects




 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Αναγνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα έχει περιθωριοποιηθεί η οικογένεια και γενικότερα το οικείο περιβάλλον των φυλακισμένων θέλουμε να αναδείξουμε τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ενδιαφερόμαστε για την ευημερία τους και για την μείωση της αρνητικής επίδρασης που φέρνει η φυλάκιση ενός μέλους της. Ειδικότερα τα ανήλικα μέλη της οικογένειας τα οποία είναι δέκτες ενός κοινωνικού αποκλεισμού τον οποίο αδυνατούν να καταλάβουν και να διαχειριστούν. Στην ευαίσθητη παιδική ηλικία καλούνται να διαχειριστούν την απώλεια του γονέα και τον στιγματισμό και να υπερασπιστούν το αυτονόητο δικαίωμα τους για ίση κοινωνικά μεταχείριση με τα υπόλοιπα παιδιά.  


Αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα που έχουν οι σχέσεις των κρατουμένων με το οικείο τους περιβάλλον (σύζυγοι, σύντροφοι, παιδιά) στην εξέλιξη της ποινής τους, και στην μετέπειτα επανασύνδεση αναλαμβάνουμε τη δημιουργία ομάδων στήριξης και αυτοβοήθειας για τους οικείους κρατουμένων. Αναλογιζόμενοι την διατάραξη της ισορροπίας που επιφέρει η φυλάκιση ενός μέλους σε όλη την οικογένεια φιλοδοξούμε μέσω των προγραμμάτων υποστήριξης να δώσουμε μια νέα πνοή στη οικογένεια και στο οικείο περιβάλλον, μια άλλη οπτική θέαση της «Νέας» ζωής από εκείνη της ντροπής, της απομόνωσης, του στιγματισμού, της παραίτησης από την έννοια της ενωμένης οικογένειας.


Στατιστικά αποτελέσματα σε ανεπτυγμένες χώρες έδειξαν:

• ότι η διατήρηση των οικογενειακών δεσμών μειώνει την υποτροπή των κρατουμένων και βοηθάει σημαντικά στην ομαλή επανένταξη.

• η παραβατικότητα στα ανήλικα μέλη που δεν δέχτηκαν ποτέ κάποια βοήθεια κυμαίνεται σε πολύ υψηλό ποσοστό (80%) σε σχέση με εκείνα που εντάχτηκαν σε προγράμματα στήριξης.


Τα παιδιά, τα δικαιώματα τους και τα συμφέροντα τους είναι στο επίκεντρο της δράσης μας. Ενεργώντας ως φωνή των παιδιών των κρατουμένων, ευελπιστούμε να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού με την εκπαίδευση των δικαστών, σχολείων, επαγγελματιών φροντίδας των παιδιών, του προσωπικού των φυλακών και των σχετικών οργανισμών και διοικητικών υπηρεσιών σχετικά με την κατάσταση των παιδιών φυλακισμένων γονέων.



Ειδικότερα επικεντρωνόμαστε :


- Στην στήριξη του παιδιού να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα που θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία της ζωής του. Τα παιδιά των κρατουμένων πρέπει να προστατεύονται από τις διακρίσεις και τις βλάβες και οι απόψεις τους να λαμβάνονται υπόψη και να έχουν υποστηρικτές να μιλήσουν για λογαριασμό τους.


-  Στο δικαίωμα τους να διατηρήσουν την ποιοτική επαφή και με τους δύο γονείς εφόσον χωρίζεται από τον ένα ή και από τους δύο, ένα βασικό δικαίωμα που προβλέπεται στην σύμβαση του 1989 των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και του 2000 Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


- Στο δικαίωμα τους να μάθουν την αλήθεια για την φυλάκιση του γονέα.


- Στην στήριξη και στην εκπαίδευση του οικογενειακού περιβάλλοντος ώστε να συμβάλει άμεσα στην αντιμετώπιση των νέων συνθηκών διαβίωσης του ανήλικου μέλους.



Υλοποίηση των στόχων


Η «Πύλη Ελευθερίας» έχοντας ήδη αναπτύξει δεσμούς με ξένες οργανώσεις και φορείς (Ευρωπαϊκό Δίκτυο παιδιών φυλακισμένων γονέων Eurochips, PACT – Prison Advice and Care Trust UK κ.ά) που έχουν μεγάλη εμπειρία σε παρόμοιες δράσεις έχει σχεδιάσει τις δράσεις της χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες τακτικές, προσαρμοσμένες όμως στα ελληνικά δεδομένα καθώς η περιθωριοποίηση και ο στιγματισμός έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Τα προγράμματα στήριξης των παιδιών θα υλοποιηθούν από εξειδικευμένο προσωπικό (παιδοψυχολόγους, εκπαιδευτικούς κλπ). Με την βοήθεια ειδικών βιβλίων και άλλων μέσων το παιδί θα κατανοήσει την αλλαγή που επέρχεται στην ζωή του και θα βοηθηθεί  να προσαρμοστεί.


Τα προγράμματα υποστήριξης του οικείου περιβάλλοντος βασίζονται στην φιλοσοφία της "ομότιμης υποστήριξης"  (peer support). Μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και της έκφρασης  των συναισθημάτων  στηρίζουν ο ένας τον άλλον και βοηθιούνται να αποδεχτούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, να οδηγηθούν στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης και να ενισχυθούν οι δεσμοί της οικογένειας. Στις συναντήσεις θα παρευρίσκονται όταν χρειάζεται και ειδικό προσωπικό καθώς και  ομιλητές οι οποίοι θα  διάφορα θέματα. Συγχρόνως και σε βάθος χρόνου φιλοδοξούμε να δημιουργεί μια μακροχρόνια εστία ψυχοκοινωνικής στήριξης της ομάδας στόχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου